Kjønnsleppereduksjon (Labiaplastikk)

Størrelsen på den indre kjønnsleppene (de kjønnsleppene som er hårløse og ligger nærmest skjeden) varierer svært i størrelse og form. Man må derfor være klar over at veldig mange tilfeller er å betrakte som normale.

Det kan være ulik størrelse og form på de to indre kjønnsleppene og begge sider kan oppfattes som for lange eller for store. Dette kan for mange kvinne være sjenerende og virke hemmende og gi problemer for eksempel ved seksuelle relasjoner. Det kan både være kosmetisk sjenerende og gi funksjonelle plager som fysisk ubehag ved bruk av trange klær, badetøy, forskjellige aktiviteter som sykling/spinning som skaper lokal irritasjon/trykk.
Ved samleie kan man oppleve at kjønnsleppene eller deler av, dras inn i skjeden.

Man må alltid vurderes før inngrepet slik at man ved gynekologisk undersøkelse får vurdert graden av problem og kan planlegge en operasjon. Det er viktig at man ikke er før ung ved inngrepet da man i puberteten ikke er ferdig vokst.

 

Labiaplastikk har blitt vanligere med årene og teknikken i dag er markant bedre en tidligere.
Vår gynekolog utfører alltid inngrepet i lokalbedøvelse og vi bruker laser for nøyaktighet og mer presisjon når man opererer. Dette medfører mindre blødningsproblem, mindre hevelse og raskere tilheling.
Når man bruker laser så trenger man ikke å sy.

Det er normalt at det vil føles som litt ubehagelig rett etter operasjonen og ev. en del dager etter operasjon. Du skal ikke trenge sterkere smertestillende en du kan kjøpe uten resept.

Tilldelningen er rask og ukomplisert og det er ikke behov for bandasjer.

Operasjonsområdet må holdes rent og vi anbefaler å dusje området etter toalettbesøk. Dette for å unngå svie og infeksjoner. Det er alltid risiko for sårinfeksjoner men det er svært sjeldent.

For å forhindre hevelse av sårflatene ved kjønnsleppereduksjon så er det greit å holde seg litt i ro de første 7 dagene etter inngrepet. Unngå å sitte å stå alt for lenge av gangen.

Du kan dusje vanlig dagen etter operasjon men bør unngå svømming eller karbad de første to ukene. Etter fire uker kan man gjenoppta seksuell og fysisk aktivitet. Det er viktig at man kan ha litt ubehag i starten og at man derfor må tilpasse aktiviteten i forhold til dette. Kanten på kjønnsleppene føles normalt sett litt fastere de første ukene men dette vil gradvis  forandres og de blir så mykere.

Hvis du ikke bor alt for langt borte så ønsker vi at man kommer inn for en rask kontroll etter 1-2 dager etter operasjon og etter ca en uke etter operasjon.