Vaginal atrofi – RenovaLase™ behandling

Vaginal atrofi – plager i overgangsalderen

Vaginal atrofi er et vanlig tilstand hos kvinner etter overgangsalderen. Omtrent 50-60% av alle kvinner plages av symptomer relatert til vaginal atrofi. Det er frem for alt tørrhet i skjeden som er det største problemet ved vaginal atrofi. Østrogen mangel relatert til overgangsalderen er fremste anledningen til dette og blir mer og mer uttalt under de første 5-6 årene etter siste menstruasjonsblødning. Andre anledninger kan være tidlig overgangsalder etter annen gynekologisk behandling. Tørrheten og aldersforandringer i skjedeveggen kan også resultere i smerter og ubehag ved samleie (dyspareuni). Dette kan i sin tur lede til at man frastår fra å ha samleie.

Normal behandling av vaginal atrofi er lokalbehandling med østrogen i skjeden, eventuelt med tillegg av hormontilskudd i tablettform.

Alle pasienter ønsker dog ikke å bruke østrogener av forskjellige anledninger og noen pasienter får/kan ikke bruke østrogen til eksempel etter gynekologisk cancer eller brystkreft. De har per i dag ikke noe alternativ.

Nå kan vi tilby et effektivt alternativ til tradisjonell behandling med langtids effekt.

Hva er RenovaLase™?

RenovaLase» er en Er:YAG laser terapi for behandlig av vaginal atrofi hos pasienter med plager som tørrhet i skjeden og smerter ved samleie. Det er en sikker metode også for pasienter som ikke kan eller ønsker å bruke lokal østrogenbehandling eller der tradisjonell behandling ikke har hatt tilfredsstillende effekt.

Indikasjoner for RenovaLase™ terapi er vaginal atrofi med symptomer. Foreløpige kliniske studier viser at det er en effektiv, enkel og trygg behandling også for pasienter som er tidligere behandlet for gynekologisk kreft eller brystkreft.

Hvordan fungerer RenovaLase™?

Fotonas laser er en teknologi som gir en termisk påvirkning av vaginalvevet, stimulerer kollagenets oppbygging og fører til produksjon av nye kollagenfibrer i området ved skjedens inngang, ved urinrørs-åpningen og utmed hele skjedeveggen.

En stor fordel med RenovaLase™ er at prosedyren ikke er en tradisjonell operasjon.

Den er nesten smertefri, uten skjæring, blødning, eller sting. Tilheling er ekstrem rask uten behov for anvendelse av smertestillende midler eller antibiotika.

Det er anbefalt med to behandlinger for å få full effekt. Behandlingene utføres med 3-4 ukers mellomrom. Pasienter som kan bruke lokal østrogen behandling før-behandles med dette 2 uker før RenovaLase™ behandlingen. For pasienter som ikke kan eller ønsker kortvarig østrogenbehandling så før-behandles man med injeksjoner i skjedeveggene med plasma som man utvinner fra pasientens blod (PRP injeksjon). Denne injeksjon gjøres en gang, 2 uker før RenovaLase™ behandlingen.
Ingen spesielle forholdsregler etter behandlingen er nødvendig. Pasientene kan straks vende tilbake til sine normale daglige aktiviteter.

Studier bekrefter at RenovaLase™ er en effektiv, trygg og komfortabel behandlingsalternativ for symptomlindring hos pasienter med vaginal atrofi.

Behandlingen kan også kombineres med andre vaginale laserbehandlinger ved mer kompliserte tilstand.

Eksepsjonelle kliniske resultater

Vitenskapelige resultater fra kliniske studier viser utmerket forbedring med markant reduksjon av vaginal tørrhet og smerter ved samleie. Dette fører til en normalisering av seksuell aktivitet. Dette gjelder både pasienter med vaginal atrofi pga overgangsalderen og dem med plager etter gynekologisk kreft og brystkreft.

Pasientene hadde få bivirkninger etter første behandling, og 3 måneder etter andre behandling var det ingen rapporterte bivirkninger.

Klikk her for å laste ned en pdf-fil på engelsk som inneholder en samlet gjennomgang og en komplett liste over alle vitenskaplige studier som er publisert vedrørende Fotona Smooth gynekologiske laserbehandlinger.